vauvankasi.jpg

Paljonko yrityksen tulee tehdä myyntiä kattaakseen yhden henkilön yhden äitiysloman? Entä kauanko työntekijän tulee olla töissä kattaakseen omalla työllään tekemällään voitolla oman äitiyslomansa? Vastaappa mielessäsi kysymyksiin, ennen kuin luet eteenpäin.


 

Äitiyslomien kustannukset pienyrityksissä lyhyesti

Olen laskenut, että yrityksessäni äitiysloma maksaa noin 20 000 euroa, kun huomioi mm. lomiltakin kertyvät lomat ja sijaisen kevyesti kouluttamiseen käytettävän ajan. (Monimuotoisempi koulutus maksaa tietysti enemmän.)

Jos nykyaikana harvinaisen terveen yrityksen voittoprosentti on 5-10%, tekisi esimerkiksi tällainen 200 000 liikevaihdon yritys 10 000 - 20 000 euroa vuodessa voittoa.

Kyseisen kokoisessa, poikkeuksellisen hyvin menestyvässä viiden hengen yrityksessä yhden työntekijän yhden lapsen kustannusten kattamiseen menisi 1-2 vuotta, siis kaikkien työntekijöiden työpanos, edellyttäen, että myynti ja myyntivoitto pysyisi samana.

Jos taas työntekijä itse yrittäisi kattaa omalla työllään tekemällä voitolla oman äitiyslomansa, hänellä menisi siihen keskimäärin 5-10 vuotta. Ja tänä aikana hän ei siis tuota yritykselle mitään. Moni työntekijä ei ole kymmentä vuotta samassa yrityksessä, joten jos hän lisääntyy edes kerran, hän on kokonaislaskelmassa yritykselle tappiollinen kuluerä.

 

Sama kerrattuna suureen yritykseen

Miettikääpä, että jos neljän hengen yrityksestä lähtee yksi äitiyslomalle, on se sama kuin, että 200 hengen firmasta lähtisi 50 henkeä samana päivänä. Tässä taas kustannukset olisivat 50 x 20 000 euroa = kokonaiset miljoona euroa. Tämän kerääminen myyntivoittona takaisin, 5-10% voittomarginaalilla, tarkoittaisi kymmenen miljoonan - kahdenkymmenen miljoonan euron myyntiä.

Ja keskimääräistä työntekijää paremman ja tehokkaamman työntekijän tulisi jälleen olla itse edelleen töissä kyseisessä yrityksessä 5-10 vuotta kutakin vauvaa kohden. Syystä tai toisesta huonommin menestyvän yrityksen työntekijä ei välttämättä pysty koko työuransa aika nollaamaan edes yhtä vauvaansa.

 

Vaikeuttaako tämä lisääntymisikäisen naisten työllistymistä?

Väittäisin, että jokainen yrittäjä tuntee tämän faktan ja osa kyllä toimii sen mukaan. Miespuolinen hakija voittaa useimmiten ja naisille sovitaan korkeintaan pätkätöitä, määräaikaisuuksia tai omayrittäjyyttä.

Jotkut työntekijät eivät myöskään halua lisääntymisikäisiä naisia kolleegoikseen, sillä yrityksen maksamat bonukset katkeavat heti, kun niitä ei ole varaa enää maksaa ja/tai oma ura on vaakalaudalla kun yrityksellä menee huonosti.

Itsekin jouduin tilanteeseen, jossa töihin ei oteta, sillä epäillään, että mukuloita alkaa pullahtelemaan. Eikä ihme! Millä pienyrityksellä on muka tällaiseen varaa? Onko yrittäjän homma evaluoida työntekijän lisääntymishalukkuuksia? Kuka hölmöläinen tietoisesti tekisi näin suuren riskisijoituksen? Kuinka moni yrittäjä myy oman kotinsa maksaakseen jonkun toisen vauvan?

 

Tervetuloa kommentteihin vähättelemään työnantajan osaa tässä yhtälössä.

Lisää aiheesta artikkelissani