laskin.jpg

Uudelle yrittäjälle / Yrittäjälle: Älä sorru tekemään työtä liian pienellä katteella, se ei pidemmän päälle ole kannattavaa. Kestävän asiakassuhteen rakennat hinnoittelemalla työsi / myytävät tuotteesi kerralla oikein, jolloin sinun ei tarvitse tuottaa asiakkaallesi pettymystä alkamalla "kesken kaiken" nostamaan hintoja. Laske tuotantotehokkuutesi realistisesti ja mieti sitten miten tuote tulee hinnoitella, jos sen voi hinnoitella mielensä mukaan.

Poliitikolle / Päättäjälle: Se lienee vallan reilua, että starttiraha on suurinpiirtein yhtä suuri kuin työttömyyskorvaus.


Tässä artikkelissa käsitellään:

  • Myytävien tuotteiden tai palveluiden hinnoittelumalleja
  • Myyntivoiton määrää kattaakseen juoksevat kulut.

Starttirahankin aikana on tienattava

Aloittavan yrittäjän kannattaa lähteä siitä liikenteeseen, että paljonko hänen on saatava palkkaa, jotta hän pystyy tulemaan toimeen. Kannattaa huomioida, että mahdollista starttirahaa (noin 720 euroa + tsägällä jotain korotusta, miinus verot 20% = noin 570 euroa / kuussa, enintään 18 kk ajan) lukuunottamaatta sinun on itse tehtävä palkkasi. Ei ole ollenkaan poikkeuksellista, että yritystä perustaessasi ja usein myös lisäinvestointeja tehdessäsi joudut hakemaan pankkilainaa. En äkkiseltään itse keksi ketään, joka pystyisi maksamaan edes vuokransa tai asunnon lyhennyksensä tuolla 570 eurolla - ja lisäksi kun pitäisi pystyä ostamaan vähintäänkin ruokaa. Melkein samansuuruisen työttömyysrahan ansaitsija voi korvauksensa lisäksi myös saada erilaisia tukia, mutta yrittäjän velvollisuus on kattaa oma elämisensä ilman apuja.

 

Hinnoittelumalleja aloittavalle yrittäjälle

Myyntikatteen määrittää eri tilanteissa eri säännöt.

Jos toimit alalla, jossa on paljon kilpailua, joudut seuraamaan alan hintatasoa. Tätä vaikeuttaa se, että ulkomailta saa tuotua (usein heikompilaatuista) tavaraa niin edullisesti, ettet pysty mitenkään kotimaisella tuotannolla kilpailemaan sen kanssa. Vaihtoehtoja on teoriassa kaksi:

  1. Myy kalliimmalla, pienempiä määriä. Voit myydä esimerkiksi jotain niin hintavaa tavaraa, että vaikka kaupat tulevat harvoin, saa yksittäisestä tavarasta paljon katetta. Lisäksi jos pystyt tekemään jonkun asian, kuten vaikkapa asiakaspalvelun ja toimitusvarmuuden, paremmin kuin kilpailijasi, voit pyytää tuotteistasi tai palvelustasi muutaman prosentin kalliimpaa hintaa.
  2. Myy halvemmalla, isoja määriä. Liiketoiminta voi perustua myös volyymiin, jossa muutaman sentin katteella olevaa tavaraa myydään, usein jälleenmyyjille, ihan älyttömiä määriä.

Jos toimit alalla, jossa ei ole kilpailua eli sinulla on yksinoikeus maahantuoda jotain haluttua tuotetta tai patentti johonkin tärkeään tuotteeseen, jolloin voit hinnoitella sen niin korkealle kuin mikä asiakkaiden maksukyky on. Tietyssä vaiheessa vaarana kyllä on se, että joku tekee lähes samanlaisen patentin tai alkaa tuomaan jostain jotain korvaavaa tuotetta, varsinkin jos hinnoittelusi on kohtuuton.

Myyntikatteen tulisi olla alusta lähtien sellainen, että sillä pystyy oikeasti elämään. Eräs yrittäjäkolleegani hehkutti minulle aikanaan kuinka hän pystyy myymään samaa tavaraa (tuontitavaraa Saksasta) paljon halvemmalla kuin kilpailijansa. Kysyin häneltä, että onko hän varma, että hän voi? Hän oli varma. Reilua vuotta myöhemmin verottaja ajoi hänen yhden miehen yrityksensä konkurssiin, mm. maksamattomien verovelkojen takia.

 

Myyntivoitto

Myyntivoitto voi karkeasti jakaen tulla esim. seuraavasti:

  1. Yrittäjä ostaa tuotteen hinnalla a ja myy sen hinnalla b. Tällöin katetta tulee näiden summien erotus.
  2. Yrittäjä myy asiantuntijapalvelua, jolloin katetta tulee käytännössä koko myydyltä ajalta.
  3. Yrittäjä myy näiden asioiden yhdistelmää, kuten hiusten hoitoa yhdistettynä kotiin vietävään hoitopakettiin.

Voitolla tulee kattaa ihan kaikki yrityksesi menot. Kattaakseen pelkät menot:

  • Yhden hengen yrityksessä (palkka 1900 euroa kuussa), joka toimii kotona, tulee "voittoa" tulla noin 200 euroa + alv. / päivässä / työntekijä. *) Asiantuntijayrityksessä, jossa myydään vain aikaa, tarkoittaa tämä 200 euroa + alv päivälaskutusta. Tavaraa myyvässä firmassa, jossa kate on vaikka 45%, tarkoittaa tämä 450 euroa + alv = noin 560 euroa sis alv. päiväkassaa.
  • Viiden hengen asiantuntijayrityksessä (palkka 3000 euroa kuussa, riittääkö?), kuten lakiasiantoimistossa, tulee laskutusta tulla noin 310 euroa + alv. / päivä / työntekijä. *)) Noin 6 tuntia päivässä laskutettavaa työtä tekevä työntekijä maksaa siis 52 euroa / tunti + alv = 64 euroa / tunti sis alv, joten vähintään tämän verran tulee asiasta "rokottaa" tunnilta jotta saadaan kulut katettua (ei tehdä voittoa).
     

*) Linkki: Yhden hengen yrityksen kate ja myyntitavoite

*)) Palkat sivukuluineen 5100 + toimitilan osuus per työntekijä 600 + muut menot 300 per työntekijä = 6000 euroa kuussa jaettuna keskimääräisellä kuukauden työpäivillä 22. Paitsi, että koska työntekijä lomailee vuodessa sen 30 päivää (2,5 päivää / kuukausi), ja sen ajan kulut pitää saada ympättyä tähän mukaan, jolloin kulut jaetaankin 19,5. Tässä ei ole huomioitu kenenkään sairaslomia, äitiys- tai isyyslomia tai muitakaan kuluja lisääviä seikkoja.

Kannattaa lukea myös artikkelini Työntekijän palkkauksen kustannukset.

 

Myynti, myyntivoitto, myyntikate, kateprosentti... tähän suohon voit tutustua allaolevissa linkeissä:

Starttirahan verotus: yrityksen-perustaminen.net/starttirahan-verotus/

Tilinpäätösanalyysi ja myyntikate: fi.wikipedia.org/wiki/Tilinp%C3%A4%C3%A4t%C3%B6sanalyysi

Talousmatematiikka, katelaskuja: fi.wikibooks.org/wiki/Talousmatematiikka/Katelaskuja

Osaatko laskea myyntikatteen?: vauhtipyörä.fi/blog/osaatko-laskea-myyntikatteen-katelaskennan-alkeet-for-dummies/